Potrzebne składniki:
Składniki podstawowe: -ryż sushi -opakowanie płatków nori(standardowo jest ich 6szt z czego wychodzi ok. 30szt gotowych kawałków) - ocet ryżowy(3 łyżki) -cukier (3 łyżki) Nadzienie sushi(jak najprostsze - na warunki camperowe), ja wybrałam: -wędzonego łososia -ogórek -awokado -serek kremowy Dodatki - wedle uznania: -sos sojowy -sezam -imbir marynowany -pasta wasabi
Opis przyrządzania:
1. Podstawą jest przygotowanie ryżu. Specjalny ryż do sushi (na 6 płatków nori ja zużyłam pół torebki) płuczemy pod bieżącą wodą aby usunąć skrobię, potem zalewamy wodą (3-4cm nad poziom ziaren i gotujemy 10-15 min. Do ugotowanego ryżu dodajemy zalewę przygotowaną z 3 łyżek octu ryżowego i 3 łyżek cukru. 2. Kroimy i przygotowujemy składniki do nadzienia na cienkie plasterki. 3. Nori układamy na twardszej podkładce kuchenne lub ściereczce (wedle zasad powinna być to mata bambusowa...ja nie posiadam takowej, więc była podkładka). Na płatkach rozsmarowujemy cienko ryż (zostawiając 2cm od końca jednego z brzegów). I dodatki... Wysmarować cienki pasek z serka śmietankowego, na nim ułożyć cienkie plastry awokado i łososia lub ogórka i łososia etc...Potem delikatnie zwijamy używając maty i dalej rolujemy palcami. Pozostawiony 2cm odcinek na końcu nori ja lekko zwilżałam wodą aby lepiej się sklejał. Gotową rolkę dzielimy na 6 części i voila! 4. Serwujemy z ulubionymi dodatkami - sezamem, sosem sojowym lub innym dipem azjatyckim, pastą wasabi oraz imbirem marynowanym. Moje pierwsze sushi w życiu wyszło całkiem całkiem...dlatego zachęcam do próbowania i eksperymentowania:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz